Κομμωτήριο σκύλων

Για ραντεβού: 210-6208181, Κ. Βάρναλη 74, Νέα Ερυθραία

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player

Η έκφραση "καλλωπισμός σκύλου" (dog grooming) σημαίνει τη φροντίδα που προσφέρουμε στο σκυλί μας με σκοπό να διατηρήσουμε την φυσική και ψυχική υγεία του. Η φροντίδα αυτή περιλαμβάνει μπάνιο, χτένισμα, κούρεμα, ξεκόμπιασμα, καθαρισμό πρωκτικών αδένων, κόψιμο νυχιών, απομάκρυνση νεκρού τριχώματος, κλπ.
Ο καλλωπισμός του σκύλου μας δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη που πρέπει να μας γίνει ρουτίνα. Πρόκειται για τον απλούστερο τρόπο ελέγχου της υγιεινής του. Ελέγχουμε τα δόντια του, τα αυτιά του, τα μάτια του, και αν διαπιστώσουμε οτιδήποτε ασυνήθιστο ενημερώνουμε άμεσα το κτηνίατρο μας. Συνίσταται να καλλωπίζουμε το σκυλί μας όταν είναι χαλαρό, όπως μετά από βόλτα ή παιχνίδι. Είναι σημαντικό να “εκπαιδευτεί” στην ιδέα του καλλωπισμού από νωρίς, τόσο στο σπίτι όσο και σε επαγγελματικό χώροgroomer.

Το πρώτο που μπορούμε να του μάθουμε είναι το μπάνιο. Καλό είναι τα οικόσιτα σκυλιά να τα κάνουμε μπάνιο τακτικά τηρώντας χρονοδιάγραμμα, π.χ. μία φορά μηνιαίως, χρησιμοποιώντας ειδικό σαμπουάν για σκύλους και όχι για ανθρώπους. Αν έχει ψύλλους χρησιμοποιούμε ειδικό σαμπουάν για ψύλλους. Σχετικά με τα σαμπουάν σκύλων, ας γνωρίζουμε ότι, μπορεί να είναι απλά ή να έχουν επιπλέον ιδιότητες όπως πχ. ενίσχυση της γυαλάδας του τριχώματος κλπ.

Το μπάνιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για κρατούμε το σκυλί μας καθαρό αλλά και για να αποφύγουμε ασθένειες και λοιμώξεις. Τα μικρά σκυλιά χρειάζονται μπάνιο κάθε 5-8 εβδομάδες, ενώ τα μεγάλα σκυλιά μπορεί να χρειάζονται και κάθε μήνα.


Σημαντικό επίσης για το σκύλο μας είναι να μάθει από νωρίς την επίσκεψη στον groomer, καθώς αργά ή γρήγορα θα τον χρειαστείτε. Επειδή η διαδικασία περιποίησης μπορεί να το αγχώσει την πρώτη φορά, είναι σίγουρο ότι μια επίσκεψη γνωριμίας θα βοηθήσει στην εξοικείωση του κουταβιού με το χώρο και την ιδέα της μελλοντικής περιποίησης του. Έτσι το κουτάβι σας θα είναι σε θέση να απολαμβάνει την περιποίηση για το υπόλοιπο της ζωής του.

Βασική φροντίδα είναι επίσης το χτένισμα – ξεκόμπιασμα του σκύλου μας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα σκυλί με μπερδεμένο τρίχωμα αισθάνεται ενόχληση, είναι αγχωμένο και πονάει. Όταν κινείται οι κόμποι “τραβούν” το δέρμα του, με συνέπεια να προκαλούνται ερεθισμοί και δερματοπάθειες.

Σημαντικό επίσης για τα σκυλιά είναι να καθαρίζουμε τα δόντια και τα αυτιά τους. Πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να προλάβουμε ανεπιθύμητες μολύνσεις. Προσοχή όμως, χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα ειδικά για σκύλους!

 

Αγγελική Ραγκούση